L'Hotel Prats és un establiment centenari, actualment regentat per la quarta generació familiar.

L'octubre del 2013, la Cambra de comerç de Girona li va atorgat el certificat "d'Establiment Centenari" podent justificar fins a 103 anys d'història.

Al 1911 i 1912 Francisco Pau Prats, relloga la Fonda Rotllat per la temporada d'estiu.

Al 1913 ja lloga l'establiment directament amb el propietari i adopta el nom d'Hotel Prats.

Esdevé una fonda de parada obligatòria de diligències, on el viatger i els cavalls descansaven per reprendre el llarg trajecte fins a Cerdanya.

 

hotel prats1

 

El bon clima sec és una crida per els qui pateixen d'afeccions pulmonars i un atractiu pel repòs. Comença a créixer el turisme entre la Burgesia catalana.

 

hotel prats2

hotel prats3

 

L'equip suïs de patinatge va passar uns dies a l'Hotel Prats. Van ser una setmana de fred i durant un parell de dies, el besavi, a petició dels patinadors suïssos, va anar inundant la plaça poc a poc fins que es va glassar i va tenir preparada la pista de gel.

 

hotel prats4

 

Durant la Guerra Civil la família es dispersa per la Vall, els petits de la casa son acollits per familiars que viuen al camp i els pares escapen a França. L'Hotel és saquejat i buidat. Ocupat per refugiats, milicians republicans i aguanta estoicament fins que la guerra acaba.

Al menjador del riu, encara ara s'hi pot apreciar el rastre del foc a terra que van fer els ocupants per a escalfar-se i cuinar.

Acabada la guerra, la família es reuneix i refà el negoci amb ajut dels parents propers. No és fàcil, tot cremat, buidat, saquejat i embrutat.

 

hotel prats5

hotel prats6

hotel prats7

 

Als anys 30, la construcció del Cremallera a Núria impulsa el turisme i Gil Pau Codina compra l'immoble a terminis. Son uns anys de creixement i la burgesia catalana hi troba aquí uns dels seus destins

Al 1966 l'hotel passa a mans de Gil Pau Robiró per la mort del seu pare.

A la fotografia, en Gil Pau Codina parlant amb uns estiuejants al sortidor de benzina que havia a l'Hotel.

 

hotel prats8

 

Hem intentat conservar d'imatge de l'hotel lo més fidel al que va ser. El temps s'atura en cada racó d'aquest indret, decorat amb mobles i objectes rescats del passat familiar.